Skip to content

Credite pentru constructie casa

3 august 2020
credit pentru constructie casa

Daca te-ai hotarat sa construiesti o casa si nu ai banii necesari, poti imprumuta de la banci. Majoritatea au in oferta lor credite ipotecare pentru constructie. Tu, insa, va trebui sa faci dovada ca detii minim 25% din suma necesara construirii, banca punand la dispozitie un maxim de 75% din bani.

Ce acte depui la banca pentru a obtine credit pentru constructie locuinta

Pentru a putea beneficia de un credit pentru constructie casa, trebuie sa pregatesti dosarul pentru banca. Acesta trebuie sa contina pe langa actele necesare la creditul pentru cumpararea unei locuinte si alte documente:

– proiectul de casa, intocmit de un arhitect, care sa respecte toate normele de siguranta solicitate pentru aceasta constructie si necesarul de materiale intocmit, de asemenea, tot de arhitect
– autorizatiile de constructie
– devizul cheltuielilor.

Devizul cheltuielilor pentru construirea locuintei va cuprinde estimarea costurilor pe etape si o estimare generala.

Banca va vira banii in mai multe transe, urmand acele etape din devizul constructiei si, dupa finalizarea fiecarei etape, trebuie sa dovedesti cu facturi modul in care au fost folositi. Unele banci solicita justificarea intregii sume, in timp ce altele solicita justificare unui anumit procent din suma virata.

Cum construiesti casa cu bani din credit

Poti opta sa construiesti casa in regie proprie sau angajand o firma specializata in constructia de case.

In regie proprie costurile cu manopera pot fi mai mici, deoarece vei angaja o echipa de muncitori si materialele le vei procura chiar tu. In aceasta situatie, o parte din suma virata se considera a fi utilizata pentru costuri cu manopera si nu trebuie justificata.

Daca optezi pentru construirea cu o firma specializata, va trebui sa justifici cu facturi toata suma acordata in fiecare transa.

Ce se intampla daca nu poti justifica utilizarea creditului in fiecare transa

Cand constructia casei se realizeaza de catre o firma de constructii si nu se poate dovedi cu facturi utilizarea intregii sume dintr-o transa creditul poate fi suspendat.

La fel, in regie proprie daca nu se poate dovedi utilizarea procentului pe care il solicita banca respectiva, se va suspenda creditul.

In ambele situatii de suspendare, creditorul va fi nevoit sa inapoieze imediat bancii suma acordata pana in acel moment.

Neutilizarea banilor la timp este un alt motiv de penalizare aplicata de banca prin taxarea cu un comision fix.

Cand incepe rambursarea creditului

Unele banci iti dau posibilitatea rambursarii creditului dupa o perioada de gratie, care poate fi de 12 luni sau chiar mai mult, pe cand altele vor impune inceperea rambursarii chiar din luna urmatoare acordarii primei transe de bani.

In perioada de gratie singura obligatie pe care o are solicitantul creditului, este achitarea dobanzii la data stabilita in acord cu banca.